Pizza

Öğle yemeğine ne yapsam diye düşünüp dururken aklıma pizza geldi. Dominos, Pizzapizza, Little Ceasers hangisi falan karar veremeyince kendi pizzamı yapayım dedim. İşte buyrun;

Pizza Hamuru için:

2 buçuk su bardağı un
yarım çay bardağı süt (su da olabilir)
yarım çay bardağı sıva yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı kuru maya  (yarım paket yaş mayada olabilir.)
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yumurta

Hazırlanışı;
ilk önce sütü ılıtın ve içine mayayı ve şekeri atıp köpüklenmesini bekleyin. Ben hamur işleri için ınstant mayalardan kullandığım için bu kısmı atladım ve bütün malzemeleri bir yere koyarak direk karıştırma kısmına geçtim. Hamuru iyice yoğurun ta ki elinize ve kaba yapışık parçalar kalmayıncaya kadar bu sırada sulanır veya cıvıklığı gitmezse azar azar un katabilirsiniz. Kulak memesi kıvamına (hep demek istemişimdir kullanmasam olmazdı) gelince yaklaşık bir saatliğine hamurumuzun üstünü örtüyor ve dinlendiriyoruz.

Üst kısım;
Sosu;
Bir yemek kaşığı domates salçasını aynı miktardaki sıvı yağın içine ufak bir kulaklıya atıp kavuruyoruz. Salçanın kavrulduğunda içine bir miktar su atıyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
Bir çay kaşığı karabiber,
Bir çay kaşığı kekik,
Ve iri bir diş sarımsak(iyice dövülmüş veya minik minik doğranmış)
Hepsini salçanın içine atıyoruz biraz daha kaynatıp salçayı beklemeye alıyoruz.

Malzemeler;
20-25 tane siyah zeytin( eğer bulabilirseniz dilimlenmiş zeytin konservelerinden alın ayıklaması uzun sürüyor)
2-3 sosis yuvarlak yuvarlak kesilecek
4-5 dilim salam her bir dilimi dörde bölün
yarım domatesin kabuğunu soyup minik küler haline getirin
10 dilim sucuk her bir dilim ikiye bölünmüş halde
bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri
Benim elimde yok ama biber, mantar doğrayıp onlarıda pizzanıza dahil edebilirsiniz.
Buradaki sayılar benim kendi kararımca yaptığım pizza için geçerli ağız tadınıza göre miktarlarla oynayın malzemeleride bol bol koymayı unutmayın.

Yapılışı;
Hamurumuzun rahatça açılabileceği bir tepsiyi bir miktar margarinle yağlayalım. Sonra hamuru üzerine iyice yayalım, yerleştirelim. Hazırlamış olduğumuz salçayı açtığımız hamurun üzerine döküp her tarafına yayıyoruz.
Sonra kaşar peyniri hariç bütün malzemelerimizi pizzanın üzerine eşit şekilde olmasına dikkat ederek ve kenarlarda 1 santimlik boşluk bırakarak dağıtıyoruz. Ve pizzayı pişmesi için fırınımızı 150-200 dereceye ayarlayıp içeri atıyoruz. ara sıra kontrol ediyoruz, üst tarafları kızarmaya ve kenar boşlukları pembeleşince tepsiyi dışarı alıp kaşar peynirini pizzanın üstüne dağıtıyoruz ve tepsimizi fırına atıyoruz. 10 dakika sonra pizzanız hazırdır. :)

 Şimdiden Afiyet Olsun... :)

Benim pizzamın resmi;



Yorumlar

Popüler Yayınlar