Ali Nazik

En sevdiğim yemeklerden biridir ve orta derece iyi geçen bir sınavdan sonra evde bir sürü patlıcan olduğunu görünce aklıma yapmak geldi. Herkes Gaziantep'in bu güzel yemeğinden tatması lazım, neyse fazla konuşmayalım buyrun tarifi burada; (2 porsiyonluk)

8 tane uzun patlıcanlardan
3-4 diş sarımsak
Yoğurt

Üst sosu için;
150-200 gr kıyma
orta boy bir soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası(biber salçam olmadığı için biraz fazla domates salçası koyup yarım tatlı kaşığı toz biber ekledim)
2 yemek kaşığı margarin
1 çay bardağı su
tuz, karabiber

Hazırlanışı;

Patlıcanlarımızı içleri iyice pişene kadar közlüyoruz( üstüne bastırdığınızda yumuşaksa pişmiştir). Sonra közlediğimiz patlıcanların kabuklarını soyuyoruz. Ellerinizi yakmaması ve üzerinin tamemen temizlenmesi için akan musluğun altında soyarsanız size kolaylık olacaktır.


Soyulmuş patlıcanları minik minik küpler halinde doğruyoruz.


Sarımsaklarımızı dövüyoruz ve yaklaşık olarak bir buçuk su bardağından biraz az yoğurt ile karıştırıp patlıcanların üzerine döküp karıştırıyoruz. 



Şimdi geçelim üstüne atılacak sosa

Öncelikle soğanı yemeklik olacak şekilde doğruyoruz ve margarini koyduğumuz tencerenin içine kıymayla beraber atıyoruz, kavuruyoruz. Soğanlar diriliğini kaybettikten sonra salçaları, damak zevkinize göre tuz ve karabiberi atıp üstünede bir çay bardağı suyu ekliyoruz ve karıştırıyoruz. O şekilde biraz suyunu çekene kadar bekleyin. Ve işte sosunuz hazır.(Makarnanın üzerinede kullanabilirsiniz)


Yemek tabağına yoğurtlu patlıcanı koyup üzerine sıcak sıcak kıymalı sosu döküp soğutmadan servis yapabilirsiniz. 


Afiyet Olsun... :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar